Z przypadku, spontanicznie. Pierwszy raz moją kuchnię 5 przemian stestowałam na Fridzie.
Doszłyśmy do wniosku, że warto zapamiętać ten smaczny eksperyment
- post dedykuję Tobie Marto Frido Frajdej :)
Choć nie miałam żadnych wystrzałowych specjalnych składników,
miałam ochotę ugotować nam coś z niczego według zasady 5 przemian.
Przy okazji sprawdzić, czy faktycznie nie tylko ja odczuwam różnicę w smaku.
W kuchni znalazłam: ćwiartkę bakłażana, sałatę, małą pierś z kurczaka, pół jabłka, pół papryki, pół cytryny i grapefruita,
przyprawy, ryż brązowy, jajka, majonez, hummus, wiórki kokosowe, suszone śliwki, oliwę z oliwek i olej bio kokosowy.
Pomyślałam, że zrobię jednocześnie 3 małe dania - pierś z kurczaka w śliwkach i wiórkach kokosowych z ryżem naturalnym, sałatkę warzywną i jajko paleo w bakłażanie. Syte, ale lekkie.
Będzie okazja aby na zwyczajnych, przypadkowych składnikach opowiedzieć na czym polega "brzmienie smaków" przez zachowanie przemiany oraz doświadczyć jak gra muzyka smaków :)
Składniki dodaję co 2-3 minuty.
Zero metalu, aby oszczędzić wartość odżywczą i smak - kroję nożem ceramicznym, często mieszam drewnianymi łyżkami, mięso gotuję w żaroodpornym szkle, reszta przygotowana w ceramice.
Podśpiewuję, dużo się śmiejemy. Zachęcam, aby powąchać specjały.
Przy zachowaniu przemian wszystko smakuje soczyście, drób nie jest suchy.
Można powiedzieć, że każdy składnik ma swoje "5 minut" w buzi ;)
Dla mnie to jest właśnie ten sposób, która sprawia, że jedzenie staje się muzyką.
Mogę porównać 5 przemian do symfonii żywiołów.
Z każdym kęsem odkrywamy poszczególne warstwy i czerpiemy przyjemność jaką wszystko daje razem i z osobna. Jakby naprawdę przygotował to nam dobry kucharz :)
Zaletą jest także sposób podania - można skosztować wszystkiego po trochu w formie obiadu, albo rozłożyć w czasie i zjeść osobno. Zazwyczaj jajko zjadłabym na śniadanie, za 2-3 godziny kurczaka z sałatką na drugie śniadanie, a na obiadokolację sałatkę z ryżem.










Pierś z kurczaka











Ryż naturalny brązowy






Sałatka warzywna






15-20 minut przed kolacją proponuję 2-3 krążki ananasa






Do kolacji serwuję lampkę białego pół słodkiego wina.
Po kolacji serwuję na dobre trawienie napar z jiaogulan/sencha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz