Z przypadku, spontanicznie. Pierwszy raz moją kuchnię 5 przemian stestowałam na Fridzie.
Doszłyśmy do wniosku, że warto zapamiętać ten smaczny eksperyment
- post dedykuję Tobie Marto Frido Frajdej :)
Choć nie miałam żadnych wystrzałowych specjalnych składników,
miałam ochotę ugotować nam coś z niczego według zasady 5 przemian.
Przy okazji sprawdzić, czy faktycznie nie tylko ja odczuwam różnicę w smaku.
W kuchni znalazłam: ćwiartkę bakłażana, sałatę, małą pierś z kurczaka, pół jabłka, pół papryki, pół cytryny i grapefruita,
przyprawy, ryż brązowy, jajka, majonez, hummus, wiórki kokosowe, suszone śliwki, oliwę z oliwek i olej bio kokosowy.
Pomyślałam, że zrobię jednocześnie 3 małe dania - pierś z kurczaka w śliwkach i wiórkach kokosowych z ryżem naturalnym, sałatkę warzywną i jajko paleo w bakłażanie. Syte, ale lekkie.
Będzie okazja aby na zwyczajnych, przypadkowych składnikach opowiedzieć na czym polega "brzmienie smaków" przez zachowanie przemiany oraz doświadczyć jak gra muzyka smaków :)
Składniki dodaję co 2-3 minuty.
Zero metalu, aby oszczędzić wartość odżywczą i smak - kroję nożem ceramicznym, często mieszam drewnianymi łyżkami, mięso gotuję w żaroodpornym szkle, reszta przygotowana w ceramice.
Podśpiewuję, dużo się śmiejemy. Zachęcam, aby powąchać specjały.
Przy zachowaniu przemian wszystko smakuje soczyście, drób nie jest suchy.
Można powiedzieć, że każdy składnik ma swoje "5 minut" w buzi ;)
Dla mnie to jest właśnie ten sposób, która sprawia, że jedzenie staje się muzyką.
Mogę porównać 5 przemian do symfonii żywiołów.
Z każdym kęsem odkrywamy poszczególne warstwy i czerpiemy przyjemność jaką wszystko daje razem i z osobna. Jakby naprawdę przygotował to nam dobry kucharz :)
Zaletą jest także sposób podania - można skosztować wszystkiego po trochu w formie obiadu, albo rozłożyć w czasie i zjeść osobno. Zazwyczaj jajko zjadłabym na śniadanie, za 2-3 godziny kurczaka z sałatką na drugie śniadanie, a na obiadokolację sałatkę z ryżem.
Jajko Paleo w bakłażanie
- rozgrzaną patelnię podlewam łyżką oleju bio kokos
- dodaję 2 wydrążone plastry bakłażana i podrumieniam z obu stron
- do środka plastrów po ćwiartce posiekanej cebulki (czekam aż się zarumieni)
- dodaję szczyptę soli
- dorzucam odrobinę soku z cytryny lub grapefruita
- dorzucam szczyptę rukoli
- dodaję jajko (podgrzewam do ścięcia)
- dodaję na wierzch oregano i odrobinę pieprzu cayenne
- dodaję szczyptę soli
Pierś z kurczaka
- podlewam dno naczynia szklanego oliwą z oliwek + łyżka oleju bio kokos, co 1-2 minuty dodaję: pokrojoną pierś z kurczaka, posiekane śliwki, wiórki kokosowe, mieszam
- dodaję ziele angielskie, odrobinę pieprzu cayenne
- dodaję szczyptę soli
- dorzucam odrobinę soku z cytryny i świeżą natkę pietruszki
- wstawiam na wolny ogień (7-10 minut)
- dorzucam pół obranego pokrojonego jabłka
- dorzucam listek laurowy i posypuję całość oregano
- dolewam trochę magnetyzowanej wody
- dorzucam odrobinę soku z grapefruita
- dodaję rukolę
- podlewam kurczaka delikatnie pół słodkim białym winem
Ryż naturalny brązowy
- do wody w garnku dodaję łyżkę soli himalajskiej
- dorzucam odrobinę soku z cytryny, grapefruita i świeżą natkę pietruszki
- wstawiam na wolny ogień na ok. 30 minut
- dorzucam posiekaną suszoną śliwkę
- dorzucam ryż brązowy, ziele angielskie, oregano
- po 15 min. dolewam trochę magnetyzowanej wody
Sałatka warzywna
- sałata lodowa podarta na małe kawałeczki
- szczypta rukoli
- łyżka oleju bio kokos, pół czerwonej papryki, suszone śliwki i wiórki kokosowe, pół łyżeczki majonezu
- dorzucam oregano i łyżeczkę hummusa
- dolewam odrobinę magnetyzowanej wody i dodaję szczyptę soli
- dorzucam odrobinę soku z grapefruita i cytryny, dokładnie mieszam
- łyżka oleju bio kokos, pół czerwonej papryki, suszone śliwki i wiórki kokosowe, pół łyżeczki majonezu
- dorzucam oregano i łyżeczkę hummusa
- dolewam odrobinę magnetyzowanej wody i dodaję szczyptę soli
- dorzucam odrobinę soku z grapefruita i cytryny, dokładnie mieszam
15-20 minut przed kolacją proponuję 2-3 krążki ananasa
- nakładam ugotowany, odsączony ryż na talerz i posypuję odrobinę pieprzem cayenne
- dodaję szczyptę soli
- przygotowuję na podkład duże płaty sałaty lodowej pod kurczaka i jajko, podlewam ryż sokiem z grapefruita
- posypuję podkład szczyptą rukoli
- nakładam kurczaka, jajko w bakłażanie i polewam całość "marynatą", w której gotował się kurczak
- posypuję całość oregano i opcjonalnie świeżą miętą
Do kolacji serwuję lampkę białego pół słodkiego wina.
Po kolacji serwuję na dobre trawienie napar z jiaogulan/sencha
- nakładam kurczaka, jajko w bakłażanie i polewam całość "marynatą", w której gotował się kurczak
- posypuję całość oregano i opcjonalnie świeżą miętą
Do kolacji serwuję lampkę białego pół słodkiego wina.
Po kolacji serwuję na dobre trawienie napar z jiaogulan/sencha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz