Serce dla zdrowia, czyli uproszczona wersja piramidki żywieniowej z posta o zmianie diety.Po okresie przejściowym, czas odchudzić dietkę.
To wiosenna propozycja dla grupy krwi 0 z problemami żołądkowo - jelitowymi, jeszcze lżejsza i z ograniczeniem składników, które mogą zbytnio pobudzać produkcję kortyzolu.
To wiosenna propozycja dla grupy krwi 0 z problemami żołądkowo - jelitowymi, jeszcze lżejsza i z ograniczeniem składników, które mogą zbytnio pobudzać produkcję kortyzolu.
W tym okresie stosuję mikrobiologiczną terapię symbiotyczną, która ma za zadanie przygotować organizm do odbudowy mikroflory bakteryjnej. Zmieniam też nieco suplementy i zioła, skupiając się na wzmocnieniu odporności i perystaltyki jelit. W tym czasie stosuję 1,5 miesiąca przerwy w przyjmowaniu srebra koloidalnego, preparatów na candidy.
Testuję też zalecenia diety Feingolda (dla syndormu ADHD, Aspergera i Autyzmu).
Testuję też zalecenia diety Feingolda (dla syndormu ADHD, Aspergera i Autyzmu).
Z diety eliminuję wiśnie, słodkie jabłka.Ograniczam do minimum: pomidory, paprykę czerwoną, dziką różę, śliwki, migdały, aromaty i cayenne.
Na stronie oficjalnej można za pomocą formularza sprawdzić efekty działania diety.
Eliminacja pokarmów wiąże się z przeprowadzeniem badania na nietolerancję pokarmową.
Na stronie oficjalnej można za pomocą formularza sprawdzić efekty działania diety.
Eliminacja pokarmów wiąże się z przeprowadzeniem badania na nietolerancję pokarmową.
Poniżej uproszczona tabela żywienia z potrawami 5 składnikowymi. Prostsze do przygotowania, łatwiejsze do strawienia.
Na oliwkowo zaznaczono główne 5 składników, reszta dodawana dla smaku - szczypta.
Na czczo
i do picia
|
Śniadanie
Do 10:00
|
Przekąska
Do 13:00
|
Obiad
Do 1600
|
Podwieczorek
Do 18:00
|
Kolacja
Do 20:00
|
|
NA CZCZO
|
Sałatka warzywna
cykoria
marchew
brokuły
pół wyparzonego i obranego pomidorka
łyżka oliwy z oliwek
pokrzywa
sól himalajska
Napar z pokrzywy, nagietka, kory
dębu
i mniszka lekarskiego
|
Sterylizowany
przecier dla niemowląt
Napar z pokrzywy, nagietka,
pokrzywy, rumianku
|
Sałatka warzywna
+ kotleciki mielone z indyka
z kaszą jaglaną
|
Talerz specjałów 5 przemian
Owoce, warzywa,
dip humus-pasta słonecznikowa
Chlebek świętojański (karob)
|
Dyniowy
Sterylizowany
przecier dla niemowląt
Napar z pokrzywy, prawoślazu,
dzikiej maliny, kory dębu
i czystka
|
|
łyżka
oliwy z oliwek
do
przepłukania gardła
wywar z
lnu mielonego
1łyżeczka
na kubek
parzyć 15
min
2 krążki
ananasa
na
rozruszanie żołądka
|
||||||
Do picia:
|
Sałatka owocowa
ananas
suszone
figi rajskie
pół
grapefruita
banan
siemię
lniane
łyżka
oleju lnianego
pokrzywa
Herbatka bomba witaminowa
|
Duszona cukinia
Farsz: cykoria, kasza jaglana z marchewką i
brokułami
oregano
sól
natka pietruszki
odrobina soku z cytryny
cykoria
łyżeczka oleju lnianego
Napar z Jiaogulan
|
Kasza jaglana z
buraczkami i marchwią
łyżka lnu mielonego
pokrzywa
goździki, oregano, odrobina kurkumy
sól
natka pietruszki
Herbatka dla żołądkowców
Owoc
róży, bzu czarnego, głogu, tarniny;
ziele ślazu, bukwicy, przytulii; kwiat ślazu, nagietka; liść babki
zwyczajnej
|
Cukinia nadziewana warzywami
marchew,
seler, fasolka zielona
oregano
morszczyn
natka
pietruszki
pokrzywa
Napar pokrzywy, skrzypu, nagietka
|
||
Woda magnetyzowana
z suszonymi owocami
niekandyzowanymi:
ananasy, morele
świeże listki mięty
odrobina
cytryny
lub
grapefruita
sok ananasowy
magnetyzowany
Woda z inuliną
Sok z brzozy
Sok z czarnego bzu
Sok warzywny
Płukanie gardła:
Szałwia
+ sól himalajska
Solanka
Mgiełka
jodowo-bromowa
|
||||||
Sałatka
szczypta
imbiru
algi
odrobiona
soku z cytryny
sałata
oregano
sól
Napar z nagietka, pokrzywy i rumianku
z suszonym ananasem
|
Gruszkowy Sterylizowany
przecier dla niemowląt
Sencha
|
Sałatka
quinoa
imbir, majeranek
morszczyn
sok z cytryny/grapefruita
marchew, fasolka szparagowa
łyżka z lnu mielonego
łyżeczka oleju bio kokos
2 łyżki oleju lnianego
natka pietruszki
Napar z
nagietka, lapacho i dzikiej róży
|
Ciasteczka gryczane
(ciastka bezglutenowe)
Chlebek świętojański
|
Owoce lata
Sterylizowany
przecier dla niemowląt
Napar
z kory dębu, ostropestu
i liści malin
|
||
Sałatka
ryż naturalny i dziki
kalarepa, hummus
gotowana świeża marchew
łyżka oliwy z oliwek
łyżka siemienia lnianego
szczypta soli himalajskiej
natka pietruszki
|
Morszczyn z fasolką
szparagową
selerem i pomidorkiem
Napar z Jiaogulan
|
Cukinia faszerowana dzikim ryżem
z serem kozim i marchwią
Napar z Jiaogulan
|
Sałatka
z kiwi i banana
Napar
z prawoślazu, lapacho i
dzikiej róży
|
Gruszka
Sterylizowany
przecier dla niemowląt
Napar z nagietka, pokrzywy, lapacho
|
||
Łosoś surowy świeży
z odrobiną soku z cytryny
sałata
lub cykoria
ananas
2
suszone śliwki
pokrzywa
cząstki
grapefruita
oregano
natka
pietruszki
|
Muffinki jagodowe
Bez dodatku: glutenu, pszenicy, soi, jaj,
drożdży, laktozy
Herbatka dla żołądkowców
(Owoc róży, bzu czarnego, głogu,
tarniny; ziele ślazu, bukwicy, przytulii; kwiat ślazu, nagietka; liść babki zwyczajnej
|
Filet z łososia z warzywami
ananas
sok z cytryny i grapefruita
cykoria
pokrzywa
oregano, majeranek
Napar z
Jiaogulan
|
Talerz specjałów 5 przemian
+ bezglutenowe chipsy kukurydziane
|
Napar z nagietka,
kory dębu, pokrzywy z suszonymi owocami
|
||
Ćwiartka grapefruita
Muffinka + chlebek świętojański
Bez
dodatku: glutenu, pszenicy, soi, jaj, drożdży, laktozy
|
Sałatka
ryż naturalny i dziki
kalarepa
hummus, liść botwinki
gotowana świeża marchew
łyżka oliwy z oliwek
łyżka siemienia lnianego
szczypta soli himalajskiej
natka pietruszki
|
Sushi
Ciasteczko gryczane bezglutenowe
Herbatka
bio konopna z dziką różą
|
Ryż naturalny
z warzywami
jabłko, marchew,
rzepa
łyżka lnu mielonego
mięta
sól
natka pietruszki
sałata
łyżeczka oleju bio kokos i lnianego
|
Deser śliwkowy
dla niemowląt
Chlebek świętojański
|
||
świeża papryka nadziewana warzywami
marchew,
groszek, seler
oregano
morszczyn
natka
pietruszki
|
Rosół lekki z kury
Marchew, seler, pietruszka, por
Bezglutenowa kostka rosołowa bio
Napar z Jiaogulan
|
Pierś z kurczaka z kurkumą
ananasem
i buraczkami
Sencha
|
Sałatka z malin i śliwek
z lnem mielonym
Napar z Jiaogulan
|
Napar z nagietka, kory dębu,
mniszka, pokrzywy i skrzypu
|
||
Sałatka z gotowanej piersi kurczaka
z ananasem, cykorią,
kiwi i sezamem
Herbatka bomba witaminowa
|
Naturalna galaretka rosołowa
z
kurczakiem lub karpiem
gotowana
marchew, groszek
suszona
śliwka, pietruszka
pół
jajka na twardo
agar –
naturalny zagęszczacz
wege
bulion naturalny
Sencha
|
Risotto
ryż naturalny, ryż dziki, mała cebula
nadziewana pierś z indyka
sól
odrobina soku z cytryny
rukola
suszone śliwki, sok z grapefruita
2 łyżeczki oliwy z oliwek
łyżeczka oleju bio kokos
łyżka lnu mielonego, pestki dyni
łyżeczka wiórków kokosowych
ziele angielskie
natka pietruszki
|
Koktajl warzywny
marchew, kalarepa,
buraki
botwina
imbir
morszczyn
+ zioła
|
Deser śliwkowy
dla niemowląt
Napar z ostrożnia, kory dębu
i dzikiej róży
|
||
Sałatka Tuńczykiem w sosie własnym
ryż naturalny
oregano,
kozieradka lub curry
szczypta soli
natka
pietruszki
ewentualnie
trochę kukurydzy/groszku
pół łyżki
majonezu lub hummus
|
Risotto z gotowanymi warzywami
cykoria
brokuły, marchew, fasolka szparagowa
2 łyżki oleju bio kokos
łyżeczka oleju lnianego
pieprz cayenne
sól
natka pietruszki, sałata i pestki
dyni
Napar z nagietka, lapacho i mniszka
|
Deser
malina, jabłko marchew
Napar z kory dębu, nagietka,
czystka, skrzypu i dzikiej maliny
|
Chlebek świętojański
|
|||
Naleśniki bezglutenowe gryczane
z quinoa, owocami, inuliną i lnem
mielonym
+ koktajl owocowy
Sencha
|
Sałatka owocowa z quinoa
mango ananas figa śliwka
wiórki kokosowe
|
Naleśniki bezglutenowe gryczane
Napar z Jiaogulan z liśćmi maliny
|
Sałatka owocowa
Napar z Jiaogulan z liśćmi maliny
|
Muffinka bezglutenowa
Chlebek świętojański
|
||
Kanapka z
chleba Inkówz amarantusem
(Bez dodatku: glutenu, pszenicy,
soi, jaj, drożdży, laktozy)
+ bezglutenowa pasta słonecznikowa
z suszonymi pomidorami
+
plasterek pomidora wyparzony i obrany
ze świeżymi listkami mięty
i natki pietruszki
Sencha
|
Zupa warzywna
marchew
ziemniaki
seler
pokrzywa
kostka wege
ziele
angielskie
Herbatka bomba witaminowa
|
Sałatka:
imbir
morszczyn
pietruszka
cykoria
gruszka, pestki dyni
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli
borówka, odrobina soku z cytryny
łyżeczka oleju lnianego
oregano, świeże listki mięty
Napar z nagietka, lapacho i czystka
|
Zupa warzywna
Napar z pokrzywy, bratka, kory
dębu, nagietka i maliny
|
Napar z
Jiaogulan
z lipą, werbeną
|
||
Ćwiartka grapefruita
Jajko Paleo (sadzone w cukinii)
Sencha
|
Koktajl z mrożonych malin,
czarnych jagód, gruszki
wiórki kokosowe, migdały
mleko sojowe waniliowe
Herbatka dla żołądkowców
Owoc róży, bzu czarnego, głogu,
tarniny
ziele ślazu, bukwicy, przytulii
kwiat ślazu, nagietka, liść babki zwyczajnej
|
Naleśnik bezglutenowy z inuliną
śliwkami i owocami leśnymi
Chlebek świętojański
+ koktajl owocowy
Napar z nagietka, lipy, pokrzywy,
mniszka i
|
Sałatka
mozarella
wyparzony i obrany pomidorek
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka oleju lnianego
oregano, mięta
czarne oliwki, sól
natka pietruszki, sok z cytryny
sałata
pestki dyni i pół łyżki majonezu
|
Napar z
pokrzywy
kory
dębu, werbeny, bratka i dzikiej róży
|
||
Deser śliwkowy dla niemowląt
+ muffinka bezglutenowa
Chlebek
świętojański
Herbatka bomba witaminowa
|
sałatka z łososiem
sok z grapefruita cykoria brokuł zielona fasolka szparagowa szczypta pokrzywy pół łyżeczki majonezu pół łyżeczki oleju bio kokos pestki dyni szczypta curry i oregano odrobina wody pietruszka |
Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną
i śliwkami
+ sałatka paprykowa
Sencha
|
sałatka warzywna
kapusta pekińska żółta fasolka brokuł pół łyżeczki oleju bio kokos pół łyżeczki oliwy z oliwek szczypta pokrzywy pół łyżeczki majonezu szczypta curry oliwki czarne nać pietruszki
Herbatka dla żołądkowców
Owoc róży, bzu czarnego, głogu
tarniny, ziele ślazu, bukwicy
przytulii kwiat ślazu, nagietka
liść babki zwyczajnej
|
Chlebek
świętojański
|
||
Pstrąg z odrobiną cytryny
2 łyżeczki oliwy z oliwek
pokrzywa
łyżka olej bio kokos
ziele ang, liść laurowy, siekana mięta
pietruszka
Napar z ostrożnia
|
Ryż naturalny
z warzywami
Surówka z białej rzodkwi
jabłka i marchewki
łyżka lnu mielonego
Herbatka dla żołądkowców
Owoc róży, bzu czarnego, głogu, tarniny,
ziele ślazu, bukwicy przytulii, kwiat ślazu, nagietka
liść babki zwyczajnej
|
Filet ze świeżego pstrąga z fasolką
szparagową
Szczypta imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki olej bio kokos
pieprz ziołowy, liście laurowe, ziele angielskie
pietruszka, sałata,
rukola
łyżka siemienia lnianego, suszone śliwki
pestki dyni
|
Napar z nagietka, skrzypu,
mniszka, bratka
i czarnego bzu
|
Mix diety rozdzielnej dla
grupy krwi 0 na odbudowę mikroflory bakteryjnej jelita grubego, przeciw grzybiczej
(kandydoza)
Żółty: kazeina Różowy: mięso Zielony – dzień warzywno-owocowy
(rozdzielnie, ewentualnie ryba)
Na oliwkowo zaznaczono główne 5 składników, reszta dodawana dla smaku - szczypta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz